Michal Pecek's portfolio

Michal Pecek's portfolio
MP Foto portfolio

sobota 18. júna 2011

padajúce steny

  Asi najčastejšou chybou kompozície pri fotení interiérov sú padajúce steny. A pritom stačí len trochu pozornosti. a možno minimálna investícia.

    Sú v podstate dva dôvody  prečo zvislé línie na fotografii "padajú". Pootočenie fotoaparátu doľava alebo doprava okolo asi objektívu, alebo nasmerovanie fotoaparátu smerom hore alebo dole. Hlavne k druhému spôsobu sa veľa fotografov uchyľuje aby "zabrali" väčšiu plochu miestnosti.  Bohužiaľ to vôbec nepomôže zlepšiť dojem z priestoru. 

    Existuje zopár pomôcok ktoré fotografom pomáhajú udržať fotoaparát vo vodorovnej polohe. Prvou je statív. Pre mňa je statív absolútnou nevyhnutnosťou.
    Po prvé: Dovoľuje mi fotiť aj pri extrémne tmavých podmienkach a nízkom ISO, keď je nutný čas uzávierky aj 1 sekunda alebo dlhší.
    Po druhé: Mám možnosť kombinovať fotky z viacerých záberov pomocou technológie HDR.
    Po tretie: Oveľa jednoduchšie sa nastavuje presne vodorovná poloha fotoaparátu.
    Po štvrté: Špeciálne pre realitných maklérov. Fotenie statívom zaberie trošku viac času, ale pôsobí oveľa profesionálnejšie a zákazník má pocit že za svoje peniaze naozaj niečo dostane. A neviem o aute do ktorého kufra by sa statív nezmestil, takže vám nič nebráni ho tam permanentne voziť.
    Ďalšou pomôckou je vodováha na fotoaparáte. Každá zrkadlovka má  "hot-shoe" na externý blesk. Namiesto blesku do neho môžete zastrčiť špeciálnu vodováhu. Možno vás bude "odborník" v obchode presviedčať že je to veľmi drahá a veľmi presná vodováha hodná desiatky EUR. Neverte mu, na ebay sa ceny pohybujú okolo 3 až 10 USD. Niektoré fotoaparáty majú priamo zabudovanú elektronickú vodováhu. Pentax K5 alebo Canon 60D.
   A poslednou pomôckou sú vodítka na obrazovke fotoaparátu. Asi neexistuje fotoaparát na ktorom by sa nedali zapnúť vodorovné a zvislé vodiace osi pomáhajúce pri kompozícii.



   Nabudúce vám ukážem ako padajúce vertikály opraviť v počítači.

Napíšte mi na google+ email facebook alebo twitter s čím si pri fotení nehnuteľností neviete rady. Rád vám pomôžem.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára